Tajska zupa Tom Kha z krewetkami
Informacje o produkcie
Categories: Wege, Zupy32.00zł
Opis dania
Tajska zupa na bazie pasty Tom Khaa i mleka kokosowego z krewetkami (4szt. 31/40) ,galangą, trawą cytrynową, i kolendrą.
Opis dania
Informacje o daniu
Popularna na całym świecie, pochodząca z Tajlandii słynna zupa kokosowa. Swój korzenny smak zawdzięcza paście Tom Kha, będącej mieszaniną różnych przypraw, a aksamitną konsystencję mleczku kokosowemu. W jednej z najpopularniejszych odmian zupa Tom Kha Goong podawana jest z krewetkami.
Pochodzenie
Tajlandia
Wymowa
Be the first to review “Tajska zupa Tom Kha z krewetkami” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Vege Pulao
Ryż basmati smażony z warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Informacje o daniuPulao, to rodzaj risotto, czy bezmięsnego pilaw. Pochodzi z Indii, gdzie jest bardzo popularną potrawą, a ilość jego odmian uniemożliwia podanie jednego przepisu. Jest to po prostu ryż zasmażany z różnymi warzywami, a o jego wyjątkowym smaku decyduje mieszanka użytych przypraw, z których najlepiej znana to masala.
Pochodzenie Indie WymowaPad-se-ew kung
Tradycyjny tajski makaron ryżowy zasmażany z krewetkami, kiełkami oraz kapustą bok-choy w sosie sojowym
Informacje o daniuPad-see-ew, znany również jako pad siew, lub pad siu, to popularne danie, które znaleźć można we wszystkich ulicznych barach Tajlandii i Laosu. Nazwę można przetłumaczyć jako: „smażony sos sojowy”. Przygotowane jest z makaronu ryżowego zasmażanego z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi w dużej ilości ciemnego sosu sojowego.
Pochodzenie Tajlandia, LaosKimchi
Pekińska kapusta marynowana po koreańsku na ostro
Informacje o daniuKimchi, potrawa z kiszonych warzyw to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Swój ostry smak zawdzięcza dodatkowi sproszkowanego chili. W Korei kimchi jest istotnym elementem każdego posiłku.
Pochodzenie Korea WymowaAloo Palak
Ziemniaczki w sosie z siekanego szpinaku z indyjskimi przyprawami i warzywami, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuRozpowszechnione w północnych, górzystych regionach Indii, Pakistanu, czy Nepalu danie wykorzystuje najpopularniejsze i najłatwiejsze tam do zdobycia składniki – ziemniaki i szpinak. Charakterystyczny, indyjski smak danie zawdzięcza mieszance tradycyjnych przypraw.
Pochodzenie Północne Indie, Pendżab WymowaWarzywa z woka
Świeże warzywa z imbirem, czosnkiem i grzybami mun, doprawione sosem sojowym, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuCharakterystyczny smak warzyw w kuchni chińskiej, to nie tylko kwestia użycia specjalnych przypraw. Liczy się również to, jak potrawa jest przygotowywana. „Po chińsku” oznacza przygotowanie dania w charakterystyczny sposób – warzywa są krojone w słupki, a tradycyjne, szybkie smażenie powoduje, że są chrupkie i soczyste.
Pochodzenie ChinyPakora mix
Brokuł, kalafior, i ziemniaki w Indyjskiej panierce (po 4szt).
Opis dania Informacje o daniuPakora to rodzaj przekąski popularnej szczególnie w południowych Indiach, ale znanej również w Nepalu, Bangladeszu i Pakistanie. Kawałki warzyw po obtoczeniu w cieście z tradycyjnymi przyprawami, są smażone na głębokim oleju i podawane w formie snacków.
Pochodzenie Indie, Bangladesz, Pakistan, Nepal WymowaNaan sesame
Indyjski chlebek naan z masłem i sezamem
Informacje o daniuNaan, to chleb drożdżowy, w formie placka, popularny w całej Azji. Pieczony jest najczęściej z białej mąki pszennej, chociaż można spotkać chlebki przygotowane z pszennej mąki pełnoziarnistej. Naan najlepszy jest z pieca tandoor. Często przy pieczeniu wykorzystuje się różne dodatki, takie jak masło, sezam, czosnek czy cebulka, nadające naan różne smaki.
Pochodzenie Indie WymowaVege Classic Indian Curry
Warzywa w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie IndieYache Mandu (8szt.)
Koreańskie pierożki (8szt.) nadziewane warzywami.
Informacje o daniuMandu trafiły do koreańskiej kuchni w XIVw. przy okazji mongolskich podbojów, inna teoria mówi, że pochodzą z Mezopotamii i przyjechały z kupcami jedwabnymi znacznie, znacznie wcześniej.
Pochodzenie Półwysep Koreański WymowaNaan czosnkowy
Chlebek naan z mąki pszennej z masłem i czosnkiem.
Informacje o daniuNaan, to chleb drożdżowy, w formie placka, popularny w całej Azji. Pieczony jest najczęściej z białej mąki pszennej, chociaż można spotkać chlebki przygotowane z pszennej mąki pełnoziarnistej. Naan najlepszy jest z pieca tandoor. Często przy pieczeniu wykorzystuje się różne dodatki, takie jak masło, sezam, czosnek czy cebulka, nadające naan różne smaki.
Pochodzenie Indie Wymowa
Reviews
There are no reviews yet.