Tofu Green Curry z warzywami
Informacje o produkcie
Categories: Kuchnia Tajska, Wege34.00zł
Opis dania
Marynowane tofu w mleczku kokosowym z warzywami i pastą green curry, galangą, trawą cytrynową i kolendrą, podawane z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniu
Zielone curry – kaeng khiao wan to jedna z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni. Danie w swoim współczesnym kształcie i popularnym smaku zostało dopracowane na początku XXw. Jest nieco ostrzejsze niż czerwone curry, a swój smak i kolor zawdzięcza zielonym papryczkom chilli.
Pochodzenie
Tajlandia
Wymowa
Be the first to review “Tofu Green Curry z warzywami” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Tofu w sosie ostrygowym z warzywami
Tofu w sosie ostrygowym z warzywami
Opis daniaKawałki tofu z warzywami w sosie sojowo-ostrygowym, podawane z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuInformacje o daniu Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, od 100 lat znamy jeszcze jeden smak! Umami, to esencjonalny smak gęstego bulionu, dający podniebieniu silne słodko-słone wrażenia. Sos ostrygowy jest tradycyjnym źródłem umami (co ciekawe nie daje żadnych skojarzeń smakowych z rybą, czy skorupiakami). Ten smak przenosi do Azji – to charakterystyczna nuta tradycyjnych potraw Tajlandii, Chin, Wietnamu czy Japonii.
Pochodzenie Tajlandia, Chiny, WietnamPad-se-ew kung
Tradycyjny tajski makaron ryżowy zasmażany z krewetkami, kiełkami oraz kapustą bok-choy w sosie sojowym
Informacje o daniuPad-see-ew, znany również jako pad siew, lub pad siu, to popularne danie, które znaleźć można we wszystkich ulicznych barach Tajlandii i Laosu. Nazwę można przetłumaczyć jako: „smażony sos sojowy”. Przygotowane jest z makaronu ryżowego zasmażanego z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi w dużej ilości ciemnego sosu sojowego.
Pochodzenie Tajlandia, LaosPad-se-ew tofu
Tradycyjny tajski makaron ryżowy zasmażany z serkiem tofu, kiełkami oraz kapustą bok-choy w sosie sojowym
Informacje o daniuPad-see-ew, znany również jako pad siew, lub pad siu, to popularne danie, które znaleźć można we wszystkich ulicznych barach Tajlandii i Laosu. Nazwę można przetłumaczyć jako: „smażony sos sojowy”. Przygotowane jest z makaronu ryżowego zasmażanego z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi w dużej ilości ciemnego sosu sojowego.
Pochodzenie Tajlandia, LaosWieprzowina Red Curry
Smakowite kawałki wieprzowiny w mleczku kokosowym z warzywami, pastą red curry, galangą, trawą cytrynową i kolendrą, podawane z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuCzerwone curry, to również niezwykle popularne danie kuchni tajskiej. Znane jako kaeng phet, czyli chilli curry. Nazwa pochodzi od głównego składnika tej potrawy – suszonych czerwonych papryczek chilli. Dodatkowe składniki, takie jak mleczko kokosowe czy olej powodują, że czerwone curry konsystencją przypomina zupę. Serwowane jest z różnymi dodatkami mięsnymi, również tak zaskakującymi jak mięso węża. W wersji jarskiej podawane bywa z tofu lub dynią.
Pochodzenie Tajlandia WymowaMuu Wan Wieprzowina w karmelu z bambusem
Soczyste kawałki marynowanej wieprzowiny w sosie karmelowym (z cukru trzcinowego) z cebulką i bambusem, podawane z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuSłodka wieprzowina, znana jako Muu Wan to danie kuchni Tajskiej, w którym odnajdziecie charakterystyczne azjatyckie kontrasty – soczyste mięso, sos sojowy i słodki karmel z cukru trzcinowego. To tradycyjne danie przygotowywane w woku, jest jednym, z typowych przysmaków dostępnych w restauracjach i ulicznych jadłodajniach praktycznie w całej Tajlandii.
Pochodzenie Tajlandia, Chiny WymowaWarzywa z woka
Świeże warzywa z imbirem, czosnkiem i grzybami mun, doprawione sosem sojowym, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuCharakterystyczny smak warzyw w kuchni chińskiej, to nie tylko kwestia użycia specjalnych przypraw. Liczy się również to, jak potrawa jest przygotowywana. „Po chińsku” oznacza przygotowanie dania w charakterystyczny sposób – warzywa są krojone w słupki, a tradycyjne, szybkie smażenie powoduje, że są chrupkie i soczyste.
Pochodzenie ChinyPad-se-ew chicken
Tradycyjny tajski makaron ryżowy zasmażany z kurczakiem, kiełkami oraz kapustą bok-choy w sosie sojowym
Informacje o daniuPad-see-ew, znany również jako pad siew, lub pad siu, to popularne danie, które znaleźć można we wszystkich ulicznych barach Tajlandii i Laosu. Nazwę można przetłumaczyć jako: „smażony sos sojowy”. Przygotowane jest z makaronu ryżowego zasmażanego z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi w dużej ilości ciemnego sosu sojowego.
Pochodzenie Tajlandia, LaosRaita ogórkowa
Dip jogurtowy ze świeżym ogórkiem i indyjskimi przyprawami.
Informacje o daniuRaita to danie kuchni indyjskiej – rodzaj dipu na bazie jogurtu, z aromatycznymi przyprawami.
Pochodzenie Indie WymowaTajska zupa Tom Kha z krewetkami
Tajska zupa na bazie pasty Tom Khaa i mleka kokosowego z krewetkami (4szt. 31/40) ,galangą, trawą cytrynową, i kolendrą.
Opis dania Informacje o daniuPopularna na całym świecie, pochodząca z Tajlandii słynna zupa kokosowa. Swój korzenny smak zawdzięcza paście Tom Kha, będącej mieszaniną różnych przypraw, a aksamitną konsystencję mleczku kokosowemu. W jednej z najpopularniejszych odmian zupa Tom Kha Goong podawana jest z krewetkami.
Pochodzenie Tajlandia WymowaFresh roll tofu (3szt.)
Mix sałat , grillowane tofu, świeże zioła – bazylia tajska, kolendra, mięta kiełki, sezam, zawinięte w papier ryżowy podawane z sosem śliwkowym.
Informacje o daniuSpring Rolls – to po prostu wiosenne naleśniki. Danie pochodzące z Chin, a popularne w całej południowo wschodniej Azji, jest podawane na różne sposoby i nadziewane różnym farszem. Podane ze świeżymi ziołami, marynowanym grillowanym tofu i sezamem, to prawdziwie wiosenna przekąska.
Pochodzenie Chiny, Wietnam
Reviews
There are no reviews yet.