Chicken Madras
Informacje o produkcie
Kategoria: Kuchnia Indyjska42.00zł
Opis dania
Smażone kawałki kurczaka w sosie pomidorowo warzywnym z ostrymi papryczkami i aromatycznymi przyprawami. W zestawie ryż basmati lub chlebek naan i surówka szafranowa. Uwaga danie bardzo ostre jak nakazuje indyjska sztuka kulinarna.
Informacje o daniu
Nazwa dania pochodzi od miasta Madras (obecnie Chennai). Co ciekawe, w Indiach nie używa się nazwy Madras – takie określenie (Chicken Madras, Madras Curry) pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie potrawa trafiła jeszcze w okresie kolonialnym. Swój charakterystyczny pikantny smak danie zawdzięcza ostrym papryczkom chilli.
Pochodzenie
Południowe Indie
Wymowa
Be the first to review “Chicken Madras” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Butter Chicken Murgh Makhani
Kurczak pieczony w piecu tandoor. Podany w sosie pomidorowym ze śmietanką i indyjskimi przyprawami. W zestawie ryż jaśminowy i surówka dnia.
Informacje o daniuMakhani – to w hindi po prostu: „z masłem”. Danie powstało w Pakistanie, z inspiracji kuchnią pendżabską. Wkrótce stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem aromatycznych ziół, pieczony następnie w piecu tandoor i podawany w sosie pomidorowym z masłem i przyprawami.
Pochodzenie Pendżab, Pakistan Wymowa Butter Chicken Murgh MakhaniVege Classic Indian Curry
Warzywa w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie IndieWarzywa Rogan Josh
Warzywa duszone w tradycyjnym kaszmirskim sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw i jogurtu. Podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuTradycyjny sposób duszenia potraw (również mięsnych), którego nazwa wywodzi się z dalekiej Persji. W tłumaczeniu z farsi Rogan Josh to „gorące masło”. Danie popularne szczególnie w górskim Kaszmirze, ma tradycję sięgającą panowania Mongołów. Dzięki przyprawom nadającym potrawie charakterystyczny smak danie popularne jest nie tylko w Indiach, ale na całym świecie.
Pochodzenie Kaszmir WymowaChicken Classic Indian Curry
Pierś kurczaka w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawana z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie IndieAloo Palak
Ziemniaczki w sosie z siekanego szpinaku z indyjskimi przyprawami i warzywami, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuRozpowszechnione w północnych, górzystych regionach Indii, Pakistanu, czy Nepalu danie wykorzystuje najpopularniejsze i najłatwiejsze tam do zdobycia składniki – ziemniaki i szpinak. Charakterystyczny, indyjski smak danie zawdzięcza mieszance tradycyjnych przypraw.
Pochodzenie Północne Indie, Pendżab Wymowa
Reviews
There are no reviews yet.