Chicken Classic Indian Curry
Informacje o produkcie
Kategoria: Kuchnia Indyjska30.00zł
Opis dania
Pierś kurczaka w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawana z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniu
Nazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie
Indie
Be the first to review “Chicken Classic Indian Curry” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Vege Classic Indian Curry
Warzywa w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie IndieAloo Palak
Ziemniaczki w sosie z siekanego szpinaku z indyjskimi przyprawami i warzywami, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuRozpowszechnione w północnych, górzystych regionach Indii, Pakistanu, czy Nepalu danie wykorzystuje najpopularniejsze i najłatwiejsze tam do zdobycia składniki – ziemniaki i szpinak. Charakterystyczny, indyjski smak danie zawdzięcza mieszance tradycyjnych przypraw.
Pochodzenie Północne Indie, Pendżab WymowaButter Chicken Murgh Makhani
Kurczak pieczony w piecu tandoor. Podany w sosie pomidorowym ze śmietanką i indyjskimi przyprawami. W zestawie ryż jaśminowy i surówka dnia.
Informacje o daniuMakhani – to w hindi po prostu: „z masłem”. Danie powstało w Pakistanie, z inspiracji kuchnią pendżabską. Wkrótce stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem aromatycznych ziół, pieczony następnie w piecu tandoor i podawany w sosie pomidorowym z masłem i przyprawami.
Pochodzenie Pendżab, Pakistan Wymowa Butter Chicken Murgh MakhaniChicken Madras
Smażone kawałki kurczaka w sosie pomidorowo warzywnym z ostrymi papryczkami i aromatycznymi przyprawami. W zestawie ryż basmati lub chlebek naan i surówka szafranowa. Uwaga danie bardzo ostre jak nakazuje indyjska sztuka kulinarna.
Informacje o daniuNazwa dania pochodzi od miasta Madras (obecnie Chennai). Co ciekawe, w Indiach nie używa się nazwy Madras – takie określenie (Chicken Madras, Madras Curry) pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie potrawa trafiła jeszcze w okresie kolonialnym. Swój charakterystyczny pikantny smak danie zawdzięcza ostrym papryczkom chilli.
Pochodzenie Południowe Indie WymowaWarzywa Rogan Josh
Warzywa duszone w tradycyjnym kaszmirskim sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw i jogurtu. Podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuTradycyjny sposób duszenia potraw (również mięsnych), którego nazwa wywodzi się z dalekiej Persji. W tłumaczeniu z farsi Rogan Josh to „gorące masło”. Danie popularne szczególnie w górskim Kaszmirze, ma tradycję sięgającą panowania Mongołów. Dzięki przyprawom nadającym potrawie charakterystyczny smak danie popularne jest nie tylko w Indiach, ale na całym świecie.
Pochodzenie Kaszmir Wymowa
Reviews
There are no reviews yet.