Kimchi
Informacje o produkcie
Categories: Dodatki, Wege8.00zł
Opis dania
Pekińska kapusta marynowana po koreańsku na ostro
Informacje o daniu
Kimchi, potrawa z kiszonych warzyw to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Swój ostry smak zawdzięcza dodatkowi sproszkowanego chili. W Korei kimchi jest istotnym elementem każdego posiłku.
Pochodzenie
Korea
Wymowa
Be the first to review “Kimchi” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Pad-se-ew kung
Tradycyjny tajski makaron ryżowy zasmażany z krewetkami, kiełkami oraz kapustą bok-choy w sosie sojowym
Informacje o daniuPad-see-ew, znany również jako pad siew, lub pad siu, to popularne danie, które znaleźć można we wszystkich ulicznych barach Tajlandii i Laosu. Nazwę można przetłumaczyć jako: „smażony sos sojowy”. Przygotowane jest z makaronu ryżowego zasmażanego z różnymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi w dużej ilości ciemnego sosu sojowego.
Pochodzenie Tajlandia, LaosTofu w sosie ostrygowym z warzywami
Tofu w sosie ostrygowym z warzywami
Opis daniaKawałki tofu z warzywami w sosie sojowo-ostrygowym, podawane z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuInformacje o daniu Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, od 100 lat znamy jeszcze jeden smak! Umami, to esencjonalny smak gęstego bulionu, dający podniebieniu silne słodko-słone wrażenia. Sos ostrygowy jest tradycyjnym źródłem umami (co ciekawe nie daje żadnych skojarzeń smakowych z rybą, czy skorupiakami). Ten smak przenosi do Azji – to charakterystyczna nuta tradycyjnych potraw Tajlandii, Chin, Wietnamu czy Japonii.
Pochodzenie Tajlandia, Chiny, WietnamWarzywa z woka
Świeże warzywa z imbirem, czosnkiem i grzybami mun, doprawione sosem sojowym, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuCharakterystyczny smak warzyw w kuchni chińskiej, to nie tylko kwestia użycia specjalnych przypraw. Liczy się również to, jak potrawa jest przygotowywana. „Po chińsku” oznacza przygotowanie dania w charakterystyczny sposób – warzywa są krojone w słupki, a tradycyjne, szybkie smażenie powoduje, że są chrupkie i soczyste.
Pochodzenie ChinyMiso
Bulion na bazie pasty miso z glonami i tofu.
Informacje o daniuMiso, to tradycyjna japońska zupa, nazywana Miso-shiru. Składnikiem, który nadaje jej nazwę jest Miso – pasta ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia i drożdży. Dodana do bulionu, wraz z glonami wakame i tofu, przeniesie Was wprost do Japonii, gdzie spożywana jest praktycznie codziennie.
Pochodzenie Japonia WymowaYache Mandu (8szt.)
Koreańskie pierożki (8szt.) nadziewane warzywami.
Informacje o daniuMandu trafiły do koreańskiej kuchni w XIVw. przy okazji mongolskich podbojów, inna teoria mówi, że pochodzą z Mezopotamii i przyjechały z kupcami jedwabnymi znacznie, znacznie wcześniej.
Pochodzenie Półwysep Koreański WymowaTajska zupa Tom Kha z cukinią i tofu
Tajska zupa na bazie pasty Tom Khaa, mleka kokosowego z cukinią, tofu,galangą,trawą cytrynową i kolendrą.
Informacje o daniuZnana na całym świecie, pochodząca z Tajlandii słynna zupa kokosowa. Swój korzenny smak zawdzięcza paście Tom Kha, będącej mieszaniną różnych przypraw, a aksamitną konsystencję mleczku kokosowemu. W wariancie wegetariańskim z cukinią i tofu.
Pochodzenie Tajlandia WymowaSurówka szafranowa
Opis dania
Chrupiąca surówka z kapusty marynowanej z szafranem
Informacje o daniu
Szafran to sproszkowane słupki krokusów. Znany jest w kuchni europejskiej, ale również rozpowszechniony w Azji. Barwi potrawy na żółto-złoty kolor, dodając im charakterystycznego, miodowego posmaku.
Pochodzenie Azja południowo-wschodnia
Wymowa
Vege Pulao
Ryż basmati smażony z warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Informacje o daniuPulao, to rodzaj risotto, czy bezmięsnego pilaw. Pochodzi z Indii, gdzie jest bardzo popularną potrawą, a ilość jego odmian uniemożliwia podanie jednego przepisu. Jest to po prostu ryż zasmażany z różnymi warzywami, a o jego wyjątkowym smaku decyduje mieszanka użytych przypraw, z których najlepiej znana to masala.
Pochodzenie Indie WymowaNaan czosnkowy
Chlebek naan z mąki pszennej z masłem i czosnkiem.
Informacje o daniuNaan, to chleb drożdżowy, w formie placka, popularny w całej Azji. Pieczony jest najczęściej z białej mąki pszennej, chociaż można spotkać chlebki przygotowane z pszennej mąki pełnoziarnistej. Naan najlepszy jest z pieca tandoor. Często przy pieczeniu wykorzystuje się różne dodatki, takie jak masło, sezam, czosnek czy cebulka, nadające naan różne smaki.
Pochodzenie Indie WymowaVege Classic Indian Curry
Warzywa w tradycyjnym indyjskim sosie curry, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, oznaczającego dosłownie: „sos”. Smak potrawy, a również jej kolor w dużej mierze zależą od mieszanki korzennych przypraw wchodzących w skład sosu. Yellow Indian Curry to prawdziwy smak Indii.
Pochodzenie Indie
Reviews
There are no reviews yet.