Banan w cieście
Informacje o produkcie
Kategoria: Bez kategorii10.00zł
Opis dania
Kawałki świeżego banana, smażone w cieście.
Informacje o daniu
Azja jest bananowym zagłębiem, tu zbiera się najwięcej bananów na świecie. Nic więc dziwnego, że smażony na głębokim oleju banan w cieście to słodka przekąska spotykana praktycznie w całej Azji. Występuje pod różnymi nazwami, ale najładniejsza jaką znamy to Indonezyjska: pisang goreng.
Pochodzenie
Wietnam, Chiny, Indonezja
Wymowa
Be the first to review “Banan w cieście” Anuluj pisanie odpowiedzi
Related Products
Krewetka Torpedo w tempurze (10szt.)
Krewetki w panierce tempura podawane z sosem śliwkowym.
Informacje o daniu Tempura do Japonii przywędrowała z Portugalii w XVI w. Dzisiaj jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. To nie tylko panierka, to również mistrzostwo smażenia i sposób serwowania. Tradycyjnie podawane są owoce morza, ryby i warzywa, jednak to co zostanie usmażone w tempurze ostatecznie zależy wyłącznie od inwencji kucharza. Pochodzenie Japonia WymowaRosół z kaczką z makaronem ryżowym
Tradycyjny rosół chiński z kaczką i makaronem ryżowym.
Kurczak słodko-kwaśny
Kurczak po chińsku z warzywami, w sosie słodko-kwaśnym na bazie pomidorów i ananasa, podawany z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuTang Cu Jiang – słodko kwaśny smak potraw. Uważa się, że pochodzi z prowincji Hunan (południowo-wschodnie Chiny). Jednak sposoby zestawiania tych dwóch nut smakowych są bardzo różne – od prostej mieszaniny octu i cukru, po wyrafinowane komponowanie aromatów przypraw, warzyw i owoców – pomidorów, ogórków, gruszek, ananasa, miodu i imbiru. Sos słodko-kwaśny może mieć formę zalewy, w której potrawy są przygotowywane, można go też podawać na zimno, do gotowych dań.
Pochodzenie ChinyGulab Jamun
Indyjskie ciastka w syropie kardamonowym.
Informacje o daniuGulab jamun to kulki z ciasta, smażone na głębokim oleju i podawane w słodkim syropie z kardamonem. Do Indii przysmak ten dotarł w średniowieczu wraz z perskimi najeźdźcami. A dziś Gulab jamun rozpowszechniony jest w głównie w południowej Azji. Poza Indiami spotkać go można w Sri Lance, Bangladeszu, a także w Nepalu i Pakistanie.
Pochodzenie Indie, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Bangladesz WymowaTaca wegetariańskich przekąsek
Taca bankietowa wypełniona wegetariańskimi przekąskami.
Won ton - Chrupiące pierożki ze szpinakiem i tofu podawane z sosem śliwkowym. (10szt) Paneer pakora - Tradycyjny indyjski serek Paneer w panierce. (10szt) Yache mandu - Koreańskie pierożki nadziewane warzywami. (10szt) Mini spring roll vege - Smażone naleśniki z farszem warzywnym. (10szt)Kaczka Green Curry
Pierś kaczki w mleczku kokosowym z warzywami i pastą green curry, galangą, trawą cytrynową i kolendrą, podawana z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuZielone curry – kaeng khiao wan to jedna z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni. Danie w swoim współczesnym kształcie i popularnym smaku zostało dopracowane na początku XXw. Jest nieco ostrzejsze niż czerwone curry, a swój smak i kolor zawdzięcza zielonym papryczkom chilli.
Pochodzenie Tajlandia WymowaKaczka red curry
Pierś kaczki w mleczku kokosowym z warzywami i pastą red curry, galangą, trawą cytrynową i kolendrą, podawana z ryżem jaśminowym oraz surówką dnia.
Informacje o daniuCzerwone curry, to również niezwykle popularne danie kuchni tajskiej. Znane jako kaeng phet, czyli chilli curry. Nazwa pochodzi od głównego składnika tej potrawy – suszonych czerwonych papryczek chilli. Dodatkowe składniki, takie jak mleczko kokosowe czy olej powodują, że czerwone curry konsystencją przypomina zupę. Serwowane jest z różnymi dodatkami mięsnymi, również tak zaskakującymi jak mięso węża. W wersji jarskiej podawane bywa z tofu lub dynią
Pochodzenie Tajlandia WymowaUdon z wieprzowiną
Tradycyjny Japoński makaron udon smażony z wieprzowiną i warzywami.
Informacje o daniuUdon to tradycyjny japoński gruby makaron pszenny. Jest używany do dań ciepłych i zimnych, a serwowany może być (tak jaku nas) zasmażany z różnymi warzywnymi i mięsnymi dodatkami, lub zalany bulionem w formie zupy.
Pochodzenie Japonia WymowaOnion & Potato Bhaji
Ziemniaki i kulki cebulowe w indyjskiej panierce (po 4szt.), podawane z sosem śliwkowym.
Informacje o daniuBhaji to popularna indyjska przekąska, którą odnaleźć można w ulicznych stoiskach w Maharasztra, Andhra Pradesh, Karnataka czy Bengalu. To również często spotykana przekąska. Dzięki panierce z tradycyjnymi przyprawami, jest idealnym starterem do indyjskiej uczty.
Pochodzenie Indie, Bangladesz WymowaWieprzowina Kingpong z warzywami
Soczyste kawałki marynowanej wieprzowiny z warzywami, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuNie istnieje książka kucharska, w której zmieściłyby się wszystkie dania kuchni chińskiej. Jest ich tak wiele, jak wiele jest regionów w Chinach, lokalnych tradycji i dostępnych produktów. Jednak dania tej kuchni są znane na całym świecie i od razu rozpoznawalne. Oto jedno z dań o typowo chińskim charakterze – aromatyczna soczysta wieprzowina zasmażana z warzywami.
Pochodzenie Chiny (Polska :) )
Reviews
There are no reviews yet.