Honey Chicken
Pierś kurczaka smażona w sosie miodowym z dodatkiem warzyw, podawana z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuMiód jest jednym ze składników chętnie wykorzystywanych w kuchni chińskiej do nadawania potrawom gęstej słodyczy. W przypadku potraw smażonych jest to rodzaj aromatycznej zalewy z dodatkiem czosnku i imbiru. W charakterystyczny dla chińskiej kuchni sposób smaki przypraw i miodu przenikają się, tworząc nową, ekscytującą kompozycję.
Pochodzenie ChinyMakaron sojowy z kurczakiem i jajkiem
Chiński makaron sojowy z woka z warzywami, kurczakiem i jajkiem . Surówka dnia.
Informacje o daniuMakaron, znany już od ponad 4 tysięcy lat, należy do podstawowych elementów chińskiej kuchni. Jedną z najpopularniejszych potraw jest chrupki makaron zasmażany w woku z sosem sojowym, charakterystycznymi przyprawami i różnymi dodatkami.
Pochodzenie ChinyMakaron sojowy z tofu i jajkiem
Chiński makaron sojowy z woka z warzywami, tofu i jajkiem. Surówka dnia.
Informacje o daniuMakaron, znany już od ponad 4 tysięcy lat, należy do podstawowych elementów chińskiej kuchni. Jedną z najpopularniejszych potraw jest chrupki makaron zasmażany w woku z sosem sojowym, charakterystycznymi przyprawami i różnymi dodatkami.
Pochodzenie ChinyWarzywa z woka
Świeże warzywa z imbirem, czosnkiem i grzybami mun, doprawione sosem sojowym, podawane z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuCharakterystyczny smak warzyw w kuchni chińskiej, to nie tylko kwestia użycia specjalnych przypraw. Liczy się również to, jak potrawa jest przygotowywana. „Po chińsku” oznacza przygotowanie dania w charakterystyczny sposób – warzywa są krojone w słupki, a tradycyjne, szybkie smażenie powoduje, że są chrupkie i soczyste.
Pochodzenie ChinyWieprzowina z grzybami mun
Marynowana wieprzowina, smażona w woku z warzywami i grzybami mun, podawana z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuGrzyby mun, to rodzaj grzybów nadrzewnych spotykanych w górzystych regionach Azji. Przechowywane są w stanie suszonym, a po zalaniu wodą potrafią urosnąć nawet pięciokrotnie, uzyskując swoją charakterystyczną miękką i elastyczną formę. Są tradycyjnym dodatkiem do azjatyckich potraw, a z marynowaną wieprzowiną i warzywami z woka stanowią kwintesencję chińskiej kuchni.
Pochodzenie ChinyWieprzowina z warzywami i czarnym pieprzem
Marynowana wieprzowina, smażona w woku z warzywami, w sosie z czarnego pieprzu, podawana z ryżem jaśminowym i surówką dnia.
Informacje o daniuTo kolejne chińskie danie przyrządzane w woku z warzyw i soczystych kawałków marynowanej wieprzowiny. Sos z czarnego pieprzu nadaje potrawie pikantny, a jednocześnie wielowymiarowy, charakterystyczny smak. Wieprzowina, czy również kurczak, albo wołowina z czarnym pieprzem, to dania świetnie znane w Hong Kongu, a popularne również w innych regionach Chin.
Pochodzenie Chiny, Hong Kong